Հայաստանի ատենախոսությունների բաց մատչելիության պահոց = Open Access Repository of the Armenian Electronic Theses and Dissertations (Armenian ETD-OA) = Репозиторий диссертаций Армении открытого доступа

Կաթի արտադրության արդյունավետության բարձրացման խնդիրները և դրանց լուծման ուղիները (ՀՀ Շիրակի մարզի օրինակով)

Աբրահամյան, Սյուզաննա Վարդգեսի (2016) Կաթի արտադրության արդյունավետության բարձրացման խնդիրները և դրանց լուծման ուղիները (ՀՀ Շիրակի մարզի օրինակով). PhD thesis, Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան.

[img]
Preview
PDF (Thesis)
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (37Mb) | Preview
    [img]
    Preview
    PDF (Abstract)
    Available under License Creative Commons Attribution.

    Download (7Mb) | Preview

      Abstract

      Ուսումնասիրված թեմայի արդիականությունը պայմանավորված է գյուղատնտեսական մթերքներից մեկի` կաթի, որպես պարենային ապահովության կարևորագույն բաղադրիչի, արտադրության արդյունավետության բարձրացման հիմնախնդիրների և դրանց լուծման ուղիների բացահայտման անհրաժեշտությամբ: Անասնաբուծական մթերքների կառուցվածքում չնայած կաթն ունի բավականին մեծ մասնաբաժին, սակայն հանրապետությունում բնակչության մեկ շնչի հաշվով սպառվող կաթի և կաթնամթերքի ծավալները զգալիորեն զիջում են գոյություն ունեցող ֆիզիոլոգիական և առողջապահական նորմաներից: ՀՀ ազգային պարենային հաշվեկշռի միջին տվյալներով` մեկ շնչի հաշվով տարեկան սպառված կաթկաթնամթերքների ծավալները 1.5 անգամ զիջում են պարենային սպառողական զամբյուղի հաշվարկման համար առաջարկված ծավալներին: Կենդանական ծագման պարենամթերքների մեջ կաթնամթերքների օգտագործումը գրավում է կենտրոնական տեղ: Նվազագույն պարենային զամբյուղի կառուցվածքում նրան բաժին է ընկնում էներգածախսի 14 և կենդանական ծագման էներգառեսուրսների 54 %-ը : Հանրապետությունում 2014թ. հունվարի 1-ի դրությամբ գյուղատնտեսական կենդանիների գլխաքանակի ցուցանիշները` համեմատած 1990թ. հետ, մանր եղջերավորների համար կրճատվել է 1.7 անգամ, իսկ խոշոր եղջերավորների գլխաքանակն ավե¬լա¬ցել է 5.9%-ով, այդ թվում՝ կովերի գլխաքանակի աճը առավել մեծ է եղել: Հանրապետությունում կաթի արտադրության բնագավառում առաջատար է համարվում ՀՀ Շիրակի մարզը: Վերջին 5 տարիների միջին տվյալներով հանրապետությունում արտադրված կաթի գրեթե 1/6 մասը բաժին է ընկել ՀՀ Շիրակի մարզին: Դիտարկումները ցույց են տալիս, որ կաթի արտադրության ծավալների ավելացման հետ մեկտեղ, էական դրական տեղեշարժեր չեն գրանցվել կաթի ապրանքայնության մակարդակի բարձրացման, գների կայունության, արտադրության արդյունավետության բարձրացման ուղղությամբ: Նշվածի հետ մեկտեղ խնդիրներ կան տեղական արտադրության հաշվին կաթ-կաթնամթերքի պահանջարկի ապահովվման ուղղությամբ: ՀՀ ազգային պարենային հաշվեկշռի վերջին երեք տարիների միջին տվյալներով կաթին և կաթնամթերքին բաժին է ընկել սպառված էներգետիկ արժեքի ավելի քան 9.0 %-ը և կաթի ինքնաբավության մակարդակը կազմել է գրեթե 84.0 % : Актуальность исследуемой темы обусловлена задачами повышения эффективности производства одного из основных сельскохозяйственных продуктов молока как главнейшего компонента продовольственной обеспеченности и разработка путей по их решению. Согласно средним показателям национального продовольственного баланса РА в 2011-2013гг. в расчете на душу населения объемы среднегодового потребления молока и молочных продуктов составили 232, 5 кг, в то время как физиологическая норма равна 392 кг. Важное место в числе продовольственных продуктов животного происхождения занимают молочные продукты. В структуре минимальной продовольственной корзины на их долю приходится 14 % энергозатрат и 54 % энергоресурсов животного происхождения. В Армении значительная часть спроса на молоко и молочные продукты обеспечивается за счет импорта, в связи с чем главной проблемой является удовлетворение спроса молока и молочных продуктов за счет собственного производства. Подобная ситуация свидетельствует о том, что как в республике в целом, так и в Ширакском марзе, в вопросе увеличения объемов и эффективности производства молока существуют многочисленные проблемы, требующие всестороннего изучения, для выявления и решения которых необходимо разработать соответствующие меры. Вышесказанное обусловливает актуальность изучаемой темы и исходит из решения задач по развитию скотоводства и необходимости продовольственной обеспеченности страны. Целью исследования является изучение молочного скотоводства Ширакского марза РА, выявление проблем повышения эффективности производства молока и разработка путей по их решению. Для решения указанных целей поставлены следующие задачи: исследовать теоретические вопросы эффективности развития молочного скотоводства, состояния производства молока и тенденции развития в Республике Армения; исследовать состояние и особенности рынка молока Ширакского марза, оценить роль марза в производстве молока в оценить влияние отдельных факторов на повышение эффективности производства молока; проанализировать состояние полевого кормопроизводства и наметить основные направления его развития; разработать основные направления повышения эффективности производства молока. На основе всестороннего изучения состояния молочного скотоводства предложены пути решения задач по повышению эффективности производства молока. Основные научные результаты обусловлены проблемами, представленными в пределах исследования, в частности: The relevance of the studied subject is conditioned by the problems of increasing the efficiency of production of one of the main agricultural products milk, as main component of food security, and also identification of the ways of their solutions. According to average values of national food balance of RA 2011-2013, annual consumption of dairy milk volumes per capita is 232.5 kg when the physiological norm is 392 kg. The use of dairy food in products of animal origin takes a key place. About 14% of the energy consumption and 54% of energy resources of animal origin accounts for it in the minimum food basket. The significant part of the demand for milk and dairy products is provided through imports in the Republic. It is obvious that meeting the demands of milk and dairy products at the expense of own production is a problem of utmost importance. The current situation testifies that there are numerous unsolved problems in the sphere of increasing the volumes and efficiency of milk production both in the Republic and in Shirak Marz of RA, the identification of which and recommendation of their solution requires comprehensive study of the situation in the spheres of milk production realization, consumption, etc. In the result of this study it is necessary to develop measures for the increase of volumes and production efficiency of milk. The aforesaid caused the relevance of the studied subject and proceeds from the necessity of the solution of the development of cattle breeding and food security of the country. The research objective is the identification of the problems of increasing the efficiency of milk production and recommendation of the ways of their solutions based on the study of the situation of dairy cattle breeding in the Republic and the studied Shirak Marz. The following problems were addressed to reach the mentioned objective: to study the theoretical problems of the efficiency of dairy cattle breeding, the state of milk production and development trends in the Republic of Armenia; to study the state and characteristics of milk market of the RA Shirak Marz, assess the role of the marz in the field of milk production; to assess the influence of certain factors of increasing the efficiency of milk production; to analyze the state of field forage production and outline the mains ways of the development; to develop the main trends of increasing the efficiency of milk production. The ways of solution of the problems of increasing the efficiency of milk production based on the comprehensive study of the state of dairy cattle breeding in the Republic and the studied marz. The main scientific results are conditioned by the problems arisen in the framework of the study, particularly:

      Item Type: Thesis (PhD)
      Additional Information: Проблемы повышения эффективности производства молока и пути их решения (на примере Ширакского марза Республики Армения). The problems of increase of milk production efficiency and ways of their solution (on the example of Shirak marz of the Republic of Armenia).
      Uncontrolled Keywords: Абрамян Сюзанна Вардгесовна, Abrahamyan Syuzanna
      Subjects: Economy
      Divisions: UNSPECIFIED
      Depositing User: NLA Circ. Dpt.
      Date Deposited: 05 Sep 2016 16:56
      Last Modified: 13 Oct 2016 10:38
      URI: http://etd.asj-oa.am/id/eprint/3357

      Actions (login required)

      View Item