Հայաստանի ատենախոսությունների բաց մատչելիության պահոց = Open Access Repository of the Armenian Electronic Theses and Dissertations (Armenian ETD-OA) = Репозиторий диссертаций Армении открытого доступа

Գալաթթվի ու դաբաղաթթվի հետ միոգլոբինի և հեմոգլոբինի փոխազդեցությունների ֆիզիկաքիմիական առանձնահատկությունները

Սարգսյան, Լևոն Սուրենի (2016) Գալաթթվի ու դաբաղաթթվի հետ միոգլոբինի և հեմոգլոբինի փոխազդեցությունների ֆիզիկաքիմիական առանձնահատկությունները. PhD thesis, ՀՀ ԳԱԱ Բ. Նալբանդյանի անվան քիմիական ֆիզիկայի ինստիտուտ.

[img] PDF (Abstract)
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (915Kb)
    [img] PDF (Thesis)
    Available under License Creative Commons Attribution.

    Download (2063Kb)

      Abstract

      Թեմայի արդիականությունը: Ժամանակակից ֆիզիկական քիմիայի անփոխարինելի դերը կենսաբանական մոլեկուլների` սպիտակուցների, ԴՆԹ-ի, լիպիդների տարբեր լիգանդների հետ միաժամանակյա փոխազդեցությունների, կայունության և կառուցվածքային փոփոխությունների ուսումնասիրությունն է: Բժշկության, ինչպես նաև թեթև արդյունաբերության տարբեր բնագավառներում նախընտրում են օգտագործել բնական ծագում ունեցող նյութեր, որոնց շարքին են դասվում տանինները: Այս դասի նյութերը օժտված են կենսաբանական մեծ ակտիվությամբ` ունեն հակաբակտերիային, հակասնկային, հակաօքսիդանտային հատկություններ, ինչպես նաև հանդիսանում են հակաթույն տարբեր աղերով թունավորումների դեպքում: Տանինների տեղափոխումը կենդանի օրգանիզմներում կարող է իրականանալ փոխադրող սպիտակուցների հետ կապման միջոցով, որոնցից են հեմոգլոբինը (Հբ), միոգլոբինը (Մբ), հեմոցիանինը (Հց): Օրինակ, Հբ-ը և Մբ-ը հիմնականում տեղափոխում են թթվածին և ածխաթթու գազ, շիճուկային ալբումինները՝ էնդոգեն ու էկզոգեն միացություններ: Այս սպիտակուցները իրենց հիմնական ֆունկցիան իրականացնելիս կարող են կատարել այլ գործընթացներ նույնպես, որոնք կարող են ինչպես նպաստել, այնպես էլ խոչընդոտել հիմնական ֆունկցիային: Մեր կողմից ուսումնասիրվել է տանինների շարքին դասվող գալաթթվի (ԳԹ) ջրային լուծույթների կառուցվածքային առանձնահատկությունները, ԳԹ–ի և ԴԹ–ի հետ Հբ –ի ու Մբ–ի փոխազդեցությունները, առաջացած կոմպլեքսների թերմոդինամիկական և կառուցվածքային բնութագրերը: Ուսումնասիրվել է նաև Հբ-ի ջերմային և քիմիական կայունությունը ԴԹ-ի առկայությամբ: Աշխատանքի նպատակն է պարզել հեմոգլոբինի և միոգլոբինի հետ գալաթթվի ու դաբաղաթթվի փոխազդեցությունների ֆիզիկաքիմիական առանձնահատկությունները, որոնք հնարավորություն կտան գնահատել ԴԹ-ի և ԳԹ–ի կապման ազդեցությունը այդ սպիտակուցների հիմնական ֆունկցիայի և կայունության վրա: В настоящее время в области биомедицинской физической химии определенный интерес представляют изучения взаимодействий транспортных белков с разными биоактивными лигандами. К таким лигандам относятся природные вещества - полифенолы, у которых наблюдаются антиоксидантные, антибактериальные, антимикробные и прочие свойства. В данной диссертации представлены результаты исследований взаимодействий между транспортными белками гемоглобин (Гб) и миоглобин (Мб) с полифенолами галловая кислота (ГК) и дубильная кислота (ДК). Целью диссертационной работы является определение физикохимических особенностей связывания ГК и ДК с Мб и Гб, которые дадут возможность оценить влияние ГК и ДК на общие функции и стабильность белков. Исходя из намеченной цели, в диссертационной работе поставлены следующие задачи: исследование структурных особенностей водных растворов ГК в зависимости от изменения концентрации и температуры; изучение физикохимических и термодинамических параметров связывания ГК и ДК с Мб и Гб; изучение влияния связывания ГК и ДК на общую структуру белка и на структуру простетической гем группы; определение термической стабильности образовавшиехся комплексов ДК - Гб. Для исследования структурных особенностей водных растворов ГК использовали методы флуоресцентной спектроскопии (2D и 3D спектры - метод матрицы возбуждения\эмиссии) и денситометрии. Проведены также квантохими-ческие рассчеты при помощи программы GAUSSIAN 03. Свяывание полифенолов с Мб и Гб исследовали методами электроннной (в УФ области) и флуоресцентной спектроскопии. Опреденены термодинамические (Kb, ΔG, ΔH и ΔS) и структурные характеристики (J, E, r и R0) этих комплексов. Термическая стабильность и структурные изменения образовавшихся комплексов изучены в температурном интервале 36 – 70oС при помощи методов флуресцентной спектроскопии, УФ спектроскопии и кругового дихроизма. Исходя из результатов проведенных исследований были сделаны следующие заключения: At the present in the field of biomedicinal physical chemistry great interest are representing the studies of interactions between transport proteins with various biologically active ligands such as polyphenols, which have antoxidant, antimicrobal, antibacterial and other properties. In this thesys the results of the studies of interactions between transport proteins hemoglobin (Hb) and myoglobin (Mb) with polyphenolic compounds gallic acid (GA) and tannic acid (TA) are presented. The aim of this thesys is the definition of binding physicochemical purposes of GA and TA with Mb and Hb, which will give an opportunity to estimate the influence of GA and TA on the general functions and stability of proteins. To achieve the aim, the following problems were raised to be solved: investigation of structural characteristics of GA water solutions depending on concentration and remperature changes; study of physicochemical and thermodynamical parameters of GA – Mb, G – Hb, TA – Mb and TA - HB binding; study the influence of GA and TA binding on general structure of protein and on the structure of heme group; definition of thermal stability of formed TA – Hb complexes. To investigate the structural characteristics of GA water solutions the fluorescence spectroscopy (2D and excitation/emission matrix method - 3D spectrum) and densitometry methods have been used. With the use of GAUSSIAN 03 program quantumchemical calculations have been made. The binding of polyphenols with Mb and Hb is studied using UVvis and fluorescence spectroscopy methods. Thermodynamic (Kb, ΔG, ΔH и ΔS) and structural parameters (J, E, r и R0) for these complexes are investigated. The thermal stability and structural changes of formated complexes have been studied in temperature range of 36 – 70oC using fluorescence spectroscopy, Uvvis spectroscopy and circular dichroism (CD) spectroscopy methods. From the results of this studies the following conclusions are made.

      Item Type: Thesis (PhD)
      Additional Information: Физикохимические особенности взаимодействий галловой и дубильной кислот с миоглобином и гемоглобином. The physiochemical characteristics of gallic acid and tannic acid interactions with myoglobin and hemoglobin.
      Uncontrolled Keywords: Саргсян Левон Суренович, Sargsyan Levon S.
      Subjects: Chemistry
      Divisions: UNSPECIFIED
      Depositing User: NLA Circ. Dpt.
      Date Deposited: 16 Sep 2016 14:57
      Last Modified: 20 Oct 2016 14:47
      URI: http://etd.asj-oa.am/id/eprint/3439

      Actions (login required)

      View Item