Հայաստանի ատենախոսությունների բաց մատչելիության պահոց = Open Access Repository of the Armenian Electronic Theses and Dissertations (Armenian ETD-OA) = Репозиторий диссертаций Армении открытого доступа

Հակամանրէային կենսաարգասիքների ազդեցության ուսումնասիրությունը որոշ ախտածին մանրէների վրա

Հարությունյան, Ռուզաննա Ռազմիկի (2014) Հակամանրէային կենսաարգասիքների ազդեցության ուսումնասիրությունը որոշ ախտածին մանրէների վրա. PhD thesis, ՀՀ ԳԱԱ «Հայկենսատեխնոլոգիա» ԳԱԿ ՊՈԱԿ.

[img] PDF (Abstract)
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (487Kb)

    Abstract

    Էկոլոգիապես մաքուր և անվտանգ սննդամթերք ստանալը անհրաժեշտություն է առաջացրել ստեղծել նոր անվնաս կերային հավելումներ: Եվրոպական Միության երկրներում հրաժարվել են օգտագործել մի շարք հակաբիոտիկներ և աճի խթանիչներ, քանի որ կենդանիների հետսպանդային մթերքները մարդկանց համար երբեմն հանդիսանում են ալերգիկ հիվանդությունների, սննդային տոքսիկոինֆեկցիաների և տոքսիկոզների պատճառ: Համաձայն վերջին ուսումնասիրությունների՝ մարդկանց մոտ ավելացել են սննդային տոքսիկոինֆեկցիաների քանակը, այդ թվում, սալմոնելոզներինը` 7, կամպիլոբակտորիոզներինը և իերսինիոզներինը 15 անգամ [Сидаренко, 2002; Панин, Малик, 2006; WHO/FAO, 2009]: Անասնբուժության մեջ տարբեր հակաբիոտիկների և քիմիական պատրաստուկների օգտագործման հետևանքով խախտվում է մանրէաբանական հավասարակշռությունը, առաջանում է դիսբակտերիոզ: Խախտվում են կենդանիների և թռչունների մարսողական, հորմոնային և իմունային համակարգերը, հանքային նյութերի նյութափոխանակությունը [Andersson et al., 2001; Курушкин, 2007]: Այսօր այլընտրանքային պատրաստուկներ համարվում են պրոբիոտիկները, որոնք պարունակում են մարսողական համակարգի մանրէների կենդանի կուլտուրաներ: Դրանք օգտագործվում են որպես կենսաբանական ակտիվ հավելումներ, օժտված են աճի խթանման, բուժ–կանխարգելիչ հատկություններով, անվտանգ են, չունեն հակաբիոտիկներին և քիմիոթերապեվտիկ նյութերին հատուկ թերություններ [Малик, Адамов, 2004; Ljungh,Wadstrom, 2006]: Ներկայումս արդիական են համարվում նոր արդյունավետ պրոբիոտիկ մանրէական շտամների հայտնաբերումը, հետագա հետազոտությունները և ընտրությունները, դրանց նյութափոխանակության նյութերի օգտագործումը: Ավելի հաճախ որպես պրոբոտիկներ օգտագործվում են կաթնաթթվային բակտերիաները (այսուհետև` ԿԹԲ), բիֆիդոբակտերիաները, որոնք համարվում են նորմալ միկրոբիոտայի ներկայացուցիչներ [Stern et al., 2008]: Ключевые слова: молочнокислые бактерии, дрожжи, патогенные бактерии животных, антимикробные биопродукты, свиньи, птицы, лечение и профилактика заболеваний. Широкое распространение в глобальном масштабе резистентных и особенно мультирезистентных форм микроорганизмов к действию различных антибиотиков вызвало необходимость изыскания качественно новых антимикробных средств и противоинфекционных препаратов. Одним из преспективных направлений в этой области явилось изыскание и применение пре- и пробиотиков, метабиотиков как альтернатива антибиотиков. Исследовали и сравнивали антимикробное влияние полученных частично очищенных биопродуктов (АМП), из культуральных жидкостей (КЖ) некоторых штаммов МКБ (n=6) и дрожжей(n=2). В работе использовали выделенные нами штаммы МКБ: Lactobacillus rhamnosus БТK-109 (ИНМИА 9614), Lactobacillus acidophilus 1991 (ВКПМ-6257), Pediococcus pentosus БТK-28 (ИНМИА 9616), Lactobacillus plantarum БТK-65 (ИНМИА 9618), Lactobacillus plantarum БТK-66 (ИНМИА 9619), Enterococcus faecium БТK-64 (ИНМИА 9620) и дрожжей: Kluyveromyces lactis БТX-412 (ИНМИА 10322), Saccharomycopsis sp. БТX-151 (ИНМИА 10323). Для получения АМП из супернатантов КЖ были применены методы ионообменной хроматографии и гельфильтрации. Показано, что синтез антимикробных веществ в КЖ МКБ на примере Lactobacillus rhamnosus БТK-109 при выращивании на среде MRS происходит в течении 10-20 часов в логарифмической фазы роста и при конечном значении КЖ pH=3.8 составляет 600 AU/ml. При определении антимикробной активности при значении КЖ pH=6.0- составляет 100 AU/ml. По классификации Клайнхаймера [Klaenhammer, 1988] антимикробная активность КЖ при pH=6.0 свидельствует о синтезе антимикробных веществ белковой природы (бактериоцинов). Синтез антимикробных веществ исследуемыми штаммами дрожжей Saccharomycopsis sp. БТX-151 при выращивании на среде Сабуро происходит в логарифмической фазе роста с 10 часов и продолжается до 45 часов. После чего количество антимикробных веществ уменьшается. Синтез антимикробных веществ дрожжей Kl. lactis БТX-412 на среде Сабуро происходит в логарифмической фазе роста в течении 10-30 часов. Максимальный синтез антимикробных веществ происходит в течении 10-24 часов. Дальше уровень накопления антимикробных веществ не изменяется. Таким образом, динамика синтеза антимикробных веществ дрожжами зависит от вида дрожжей. Полученные супернатанты КЖ дрожжей были очищены методом ионообменной хроматографии с использованием ионообменных смол КУ-2.8 и ЭДЭ–10 П. Полученные биопродукты из МКБ имеют рН=4,0-4,5, а из дрожжей- рН=5,5-6,0. Содержание сухих веществ (СВ) АМП полученных из МКБ составляет 50-58%, а АМП из дрожжей- 20-40%, без содержания неорганических солей и цветных пигментов. Выход фракций с антимикробной активностью различается у исследуемых штаммов МКБ и дрожжей. Keywords: lactic acid bacteria, yeast, animal pathogenic bacteria, antimicrobial bioproducts, pigs, birds, disease treatment and prevention The broad and large-scale distribution of forms of microorganisms resistant to various antibiotics, and particularly that of multi-resistant forms of microorganisms initiated the screening and practical implementation of qualitatively new antimicrobial means and antiinfections medicines. The screening and application of pre- and probiotics are promising alternatives to antibiotics. Within the framework of the research, the effect properties of partially purified bioproducts obtained from culture liquids (CL) of certain strains of LAB (n=6) and yeast (n=2) were studied and compared. The works included cultivation of strains of lactic acid bacteria Lactobacillus rhamnosus БТK-109 (ИНМИА 9614), Lactobacillus acidophilus 1991 (ВКПМ-6257), Pediococcus pentosus БТK-28 (ИНМИА 9616), Lactobacillus plantarum БТK-65 (ИНМИА 9618), Lactobacillus plantarum БТK-66 (ИНМИА 9619), Enterococcus faecium БТK-64 (ИНМИА 9620), as well as yeast Kluyveromyces lactis BTK-412 (INMIA 10322) and Saccharomycopsis sp. BTK-151 (INMIA 10323), isolation and purification of culture liquids (ion-exchange chromatography and gel filtration biotechnology methods) to obtain AMPs. On the example of Lactobacillus rhamnosus BTK-109, it was shown that synthesis of antimicrobial substances by LAB on MRS medium started from 10 to 20 h of the logarithmic phase of growth and at the finite value of pH=3.8 the activity of CL was 600 AU/ml. The antimicrobial activity of CL at pH=6.0 was 100 AU/ml. According to the Klaenhammer classification [Klaenhammer, 1988], the antimicrobial activity of CL at pH=6.0 proved synthesis of antimicrobial substances of proteinaceous nature (bacteriocins). Synthesis of antimicrobial substances by the investigated yeast strains Saccharomycopsis sp. BTK-151 on the Saburo medium started in the logarithmic phase of growth from 10 to 45 h, followed by the quantitative decrease of antimicrobial substances. Synthesis of antimicrobial substances of yeast Kluyveromyces lactis BTK-412 on the Saburo medium started in the logarithmic phase of growth from 10 to 30 h. Maximum synthesis of antimicrobial substances was observed within 10-24 h. Then the level of antimicrobial sysbstnaces accumulation did not change. Thus, the dynamics of synthesis of antimicrobial substances by yeasts depends on yeast species.

    Item Type: Thesis (PhD)
    Additional Information: Исследование влияния антимикробных биопродуктов на некоторые патогенные микроорганизмы. Study of the effect of antimicrobial bioproducts on some pathogenic bacteria.
    Uncontrolled Keywords: Арутюнян Рузанна Размиковна,Harutyunyan Ruzanna Razmik
    Subjects: Biology
    Divisions: UNSPECIFIED
    Depositing User: NLA Circ. Dpt.
    Date Deposited: 05 Oct 2016 15:40
    Last Modified: 05 Oct 2016 15:40
    URI: http://etd.asj-oa.am/id/eprint/3570

    Actions (login required)

    View Item