Հայաստանի ատենախոսությունների բաց մատչելիության պահոց = Open Access Repository of the Armenian Electronic Theses and Dissertations (Armenian ETD-OA) = Репозиторий диссертаций Армении открытого доступа

Ֆիզիկական և օքսիդավերականգնողական գործոնների ազդեցությունը կաթնաթթվային բակտերիաների աճի և թաղանթների ակտիվության վրա

Սողոմոնյան, Դիանա Ռազմիկի (2015) Ֆիզիկական և օքսիդավերականգնողական գործոնների ազդեցությունը կաթնաթթվային բակտերիաների աճի և թաղանթների ակտիվության վրա. PhD thesis, ԵՊՀ.

[img] PDF (Abstract)
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (576Kb)

    Abstract

    Topic’s significance. Lactic acid bacteria (LAB) are heterogeneous group of gram-positive and catalase-negative microorganisms. They can synthesize lactic acid from lactose. Due to some metabolic properties, LAB were extensively contributed for different processes such as flavor development and ripening of fermented products (Soghomonyan and Trchounian, 2013). They produce a large number of antimicrobial compounds that are very important for food fermentation and preservation. Therefore, LAB are used as bio-preservative agents giving them great economic significance (Topisirovic et al., 2007). Moreover, they are important inhabitants of the gastrointestinal tract and some species are considered to have probiotic properties offering a number of benefits for health and well-being. One of the well-known species of this group is Lactobacillus acidophilus, which remains as the most widely recognized and commercially distributed probiotic culture, characterized as a homo-fermentative, gram-positive rod that grows optimally from 37 to 42o C (Altermann et al., 2005), which can overcome acid and bile barrier of stomach and intestine, respectively, and then beneficially affect host by improving its intestinal microbial balance (Kajfasz et al., 2011). There are many physicochemical and physical factors that can affect microorganism’s growth, survival and membrane processes. The oxidation-reduction potential (ORP) is one of the most important parameter characterizing the state of bacterial growth medium and bacterial cells. LAB grown in anaerobic conditions possesses sugar (glucose) fermentation with the releasing of lactic acid and other organic acids. This process entails medium acidification and alternation of proton gradient, resulting the drop of medium pH, alteration of proton permeability, or activity of transport and enzymatic systems of the cell membrane (Vassilian and Trchounian, 2008; Soghomonyan et al., 2011).Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus salivarius, ԱԵՖազային ակտիվություն, գաղութների թիվ, էլեկտրամագնիսական ճառագայթում, իոնների հոսք, կենսունակություն, հակաբիոտիկ, օքսիդավերականգնողական պոտենցիալ: Կաթնաթթվային բակտերիաները (ԿԹԲ) Գրամ-դրական և կատալազ-բացասական մանրէների հետերոգեն խումբ են, որոնք կարող են կաթնաթթու սինթեզել լակտոզից: ԿԹԲ-ն ի շնորհիվ իրենց նյութափոխանակային առանձնահատկությունների ներառվում են սննդի արտադրության տարբեր փուլային գործընթացներում. սննդամթերքի որոշ տեսակների հոտային որակների բարելավման և հասունացման համար (Soghomonyan and Trchounian, 2013): Բացի այդ, ԿԹԲ նաև մարսողական ուղու «բնակիչներ» են և այս խմբի ամենահայտնի տեսակներից է հոմոֆերմետային Lactobacillus acidophilus-ը, որը սննդի արդյունաբերության մեջ լայնորեն կիրառվող պրոբիոտիկ կուլտուրա է (Altermann et al., 2005): Այն կարող է հաղթահարել մարսողական ուղու «անբարենպաստ» պայմանները (թթվային pH, լեղի, մարսողական ֆերմենտներ) և բարերար ազդեցություն ունենալ տիրոջ առողջության վրա` վերականգնելով աղիների մանրէների քանակական հավասարակշռությունը (Chen et al., 2009; Kajfasz et al., 2011): Հարկ է նշել, որ մանրէներն ենթարկվում են նաև միջավայրի ֆիզիկակաքիմիական և ֆիզիկական գործոնների ազդեցությանը, որոնք ազդում են բակտերիաների աճը բնութագրող չափորոշիչների և թաղանթակապ գործընթացների վրա: Օքսիդավերականգնողական պոտենցիալը (ՕՎՊ) բակտերիալ բջիջների և նրանց աճման միջավայրի վիճակը բնութագրող կարևորագույն չափորոշիչներից է: Բակտերիաների անաերոբ աճի` գլյուկոզի խմորման պայմաններում տեղի է ունենում միջավայրի pH-ի անկում, թաղանթային թափանցելիության և բջջաթաղանթի ֆերմենտային և տեղափոխիչ համակարգերի ակտիվության փոփոխություն (Vassilian and Trchounian, 2008; Soghomonyan et al., 2011): Աճի ընթացքում ՕՎՊ-ի և pH-ի փոփոխության, ինչպես նաև բակտերիաների աճը բնութագրող չափորոշիչների և թաղանթով H+ իոնների տեղափոխման վրա օքսիդիչ և վերականգնիչ նյութերի ազդեցության ուսումնասիրությունները կարևոր են մանրէների աճը կարգավորող մեխանիզմների, ինչպես նաև մարդու և կենդանիների աղիքային միջավայրում ընթացող գործընթացների պատկերացման և այս բակտերիաների տեխնոլոգիական կիրառությունների համար:Ключевые слова: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus salivarius, антибиотик, АТФазная активность, выживаемость, окислительно-восстановительный потенциал, поток ионов, число колоний, электромагнитное излучение. Молочнокислые бактерии (МБ) – гетерогенная группа Грам-положительных, каталаза-отрицательных микроорганизмов, которые синтезируют молочную кислоту из лактозы. Многие штаммы благодаря своим метаболическим особенностям используются в различных процессах производства пищевых продуктов для созревания некоторых пищевых продуктов и улучшения их запаха. Кроме того, МБ являются обитателями пищеварительного тракта. Один из известных видов – широко используемая в пищевой промышленности в качестве пробиотической культуры гомоферментативная бактерия Lactobacillus acidophilus (Altermann et al.,2005), которая способна преодолеть “неблагоприятные” условия пищеварительного тракта (кислотный барьер, желчь, пищеварительные ферменты) и благотворно влиять на здоровье человека посредством восстановления микробного баланса (Chen et al., 2009; Kajfasz et al., 2011). Следует отметить, что бактерии подвергаются воздействию физико-химических и физических факторов окружающей среды, которые влияют на параметры, характеризующие рост бактерий и мембранносвязанные процессы. Окислительно-восстановительный потенциал (ОВП) – один из наиболее важных параметров, характеризующих состояние бактериальной клетки и среды роста.

    Item Type: Thesis (PhD)
    Additional Information: Ֆիզիկական և օքսիդավերականգնողական գործոնների ազդեցությունը կաթնաթթվային բակտերիաների աճի և թաղանթների ակտիվության վրա: Влияние физических и окислительно- восстановительных факторов на рост и активность мембран молочнокислых бактерий.
    Uncontrolled Keywords: Սողոմոնյան Դիանա Ռազմիկի, Согомонян Диана Размиковна
    Subjects: Biology
    Divisions: UNSPECIFIED
    Depositing User: NLA Circ. Dpt.
    Date Deposited: 22 Feb 2017 17:37
    Last Modified: 24 Feb 2017 12:34
    URI: http://etd.asj-oa.am/id/eprint/4205

    Actions (login required)

    View Item