Հայաստանի ատենախոսությունների բաց մատչելիության պահոց = Open Access Repository of the Armenian Electronic Theses and Dissertations (Armenian ETD-OA) = Репозиторий диссертаций Армении открытого доступа

Կովերի լակտացիայի սկզբնական շրջանում լյարդի ֆունկցիայի որոշ կենսաքիմիական ցուցանիշների ուսումնասիրությունը

Մոհամմադռեզա, Ռահմանի (2013) Կովերի լակտացիայի սկզբնական շրջանում լյարդի ֆունկցիայի որոշ կենսաքիմիական ցուցանիշների ուսումնասիրությունը. PhD thesis, ԵՊՀ.

[img]
Preview
PDF (Abstract)
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (571Kb) | Preview

    Abstract

    В основе повышения производства молочных продуктов лежит интенсификация молочного скотоводства. На повышение молоч- ной продуктивности коров большое влияние оказывают уровень кормления и условия содержания. Повышение продуктивности коров требует также знания закономерностей обмена веществ. Известно, что в начальный период лактации из-за интенсивной секреции молока резко повышаются энергетические затраты, а, следовательно, и потребность в корме, что приводит к отрицательному энергетическому балансу и повышению риска метаболических и инфекционных заболеваний. В ответ на воз- росшую потребность в энергетических источниках и других питательных веществах лактирующие коровы для секреции молока усиливают мобилизацию жирных кислот из жировых запасов. Основная нагрузка по утилизации жирных кислот падает при этом на печень, что может привести к нарушению ее функций и развитию кетоза и кетоацидоза, что отражается как на здоровье лактирующих коров, так и на их молочной продуктивности. Коррекция функций печени в первые месяцы лактации весьма актуальна и позволяет избежать как неминуемых метаболических осложнений, так и понижения продуктивности (Drackley et al., 2005). В работе на основании учета функций печени и способов поддержания их преследуется именно эта задача. Գյուղատնտեսական կենսաբանության արդիական հարցերից է կենդանիների առողջության պահպանումը և μարձր մթերատվության ապահովումը: Բարձրակիթ կովերի լակտացիայի սկզμնական շրջանում որպես էներգիայի և սննդարար նյութերի μարձրացած պահանջարքի հետևանք հաճախ զարգանում են նյութափոխանակային խանգարումներ, որոնք ուղեկցվում են լյարդի ճարպակալմամμ և կետոզով: Այդ գործընթացի մեջ են ընդգրկվում լյարդի բազմաթիվ ֆունկցիաները կարգավորող նյարդահորմոնալ գործոններ: Կետոզը և ճարպկալած լյարդը μարձր կաթնատվության արդյունք է, որը անդրադարնում է կովերի առողջության և մթերատվության վրա: Ելնելով նշվածից, ուսումնասիրվել է խոլինի և վիտամին E-ի կերային հավելումների ազդեցությունը արյան` լյարդի ֆունկցիաները μնութագրող ցուցանիշների վրա: Գլյուկոզի անբավարարության պայմաններում լյարդը որպես էներգիայի աղբյուր օգտագործում է ճարպային հյուսվածքից մոբիլիզացված ճարպաթթուները, որոնց մի մասը փոխարկում է կետոնային մարմինների` այլ հյուսվածքն երի էներգամատակարարման համար: Արդյունքում տեղի է ունենում լյարդի ճարպակալում և ֆունկցիաների խանգարում, ինչը անդրադառնում է լյարդում սինթեզվող ֆերմենտների և արյան այնպիսի μաղադրամասերի վրա, ինչպիսին են ալբումինները, եռգլիցերիդները, β-հիդրօքսիկարագաթթուն, բիլիռուբինը: Քանի որ խոլինը ֆոսֆատիդների հիմնական բաղադրամասն է, և կարող է ընդգրկել ճարպաթթուները ֆոսֆատիդների սինթեզի գործընթացում, մենք օգտագործել ենք նրա կերային պատրաստուկը լյարդի ֆունկցիան բարելավելու և կաթնատու կովերի լյարդի ճարպակալումն և կետոզը կանխելու նպատակով: Հաշվի առնելով այն հանգամանքը, որ ճարպակալած լյարդը և կետոզը ուղորդվում են օքսիդացիոն սթրեսով և առաջացող թթվածնի ակտիվ ձևերից թաղանթների վնասմամμ, մենք ուսումնասիրել ենք նաև վիտամին E-ի ազդեցությունն արյան նշված ցուցանիշների վրա: Վիտամին E-ի, որպես ճարպակալած լյարդի և կետոզի կանխման գործոն, վերաμերյալ տվյալները չափազանց սուղ են: Բացի այդ, μացակայում են համեմատական տվյալներ խոլինի որպես լիպոտրոպ գործոնի և վիտամին E-ի որպես հակաօքսիդանտ ազդեցության վերաբերյալ: Մեր նպատակն էր կովերի կաթնատվության սկզբնական շրջանում ուսումնասիրել խոլինի և վիտամին E-ի ազդեցությունը լյարդի նյութափոխանակային պատկերի և կովերի կաթնատվության վրա: One of the actual problems in agricultural biochemistry is supporting agricultural animal health for high milk and meat production. High producing cows in early lactation period often undergo some metabolic disorders including fatty liver and ketosis due to high demands for energy and other nutrients. It depends on many neuronal and hormonal regulatory mechanisms which control liver function. Ketosis and fatty liver are as a result of high milk production in early lactating cows which affect health and productivity of the animals. Hence we made an attempt to study the influence of oral administration of choline and vitamin E on the blood indices which characterized liver function. In the case of glucose deficit, ketone bodies are produced by the liver and also fatty acids are released through mobilization of adipose tissue, so this function of the liver increases the supply of energy for other tissues. When the release of free fatty acids increases in blood, it leads to fatty liver and, as a consequence, impairment of liver function. These changes in liver affect some blood indices particularly the activities of the enzymes which are synthesized in liver and also some blood components such as albumin, triglycerides, β- hydroxy butyric acid, bilirubin and other compounds. Since choline is main component of phosphatides to decrease fatty acid level by acceleration of its incorporation into phosphatides we used rumen protected choline (RPC) to improve liver function as well as prevention of fatty liver and ketosis in early lactating cows. Due to proceeding fatty liver and ketosis which are accompanied by oxidative stress as well as membrane breakdowns by active form of oxygen, we also studied the effects of supplemental vitamin E on blood corresponding indices. Although there are some data about the effects of choline, the data for the effects of vitamin E as a possible preventive factor for fatty liver and ketosis was poor in early lactating cows, besides there have not been any studies to compare the effects of these feed additives to each other. In our study, we pursued an aim to investigate the characterized liver function indices in blood (liver metabolic profile) and milk yield in early lactating cows, the influence of supplemental RPC and vitamin E and the possibility to prevent fatty liver and ketosis and the relation with the changes which affect the health and milk production.

    Item Type: Thesis (PhD)
    Additional Information: Կովերի լակտացիայի սկզբնական շրջանում լյարդի ֆունկցիայի որոշ կենսաքիմիական ցուցանիշների ուսումնասիրությունը: The study of some biochemical indice of liver function in early lactating cows.
    Uncontrolled Keywords: Մոհամմադռեզա Ռահմանի, Mohammadreza Rahmani
    Subjects: Chemistry
    Divisions: UNSPECIFIED
    Depositing User: NLA Circ. Dpt.
    Date Deposited: 15 Mar 2017 18:00
    Last Modified: 20 Mar 2017 09:58
    URI: http://etd.asj-oa.am/id/eprint/4287

    Actions (login required)

    View Item