Հայաստանի ատենախոսությունների բաց մատչելիության պահոց = Open Access Repository of the Armenian Electronic Theses and Dissertations (Armenian ETD-OA) = Репозиторий диссертаций Армении открытого доступа

Որոշ համեմունքներն աղտոտող սնկերի տեսակային կազմը և տոքսիկությունը

Հովսեփյան, Վարդուհի Վարդգեսի (2012) Որոշ համեմունքներն աղտոտող սնկերի տեսակային կազմը և տոքսիկությունը. PhD thesis, ՀՀ ԳԱԱ.

[img]
Preview
PDF (Abstract)
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (446Kb) | Preview

    Abstract

    Проблема обеспечения безопасности пищевых продуктов является одной из актуальных во всем мире. Обусловлено это повышением загрязненности окружающей среды и выявлением новых опасных для здоровья человека контаминантов пищевых продуктов, загрязняющих его внутреннюю среду. Среди многочисленных контаминантов продуктов питания особую тревогу вызывают микроскопические плеснеобразующие грибы. Поражая пищевые продукты, они влияют на их качество и могут способствовать накоплению микотоксинов, представляющих опасность для здоровья человека и сельскохозяйственных животных. По данным различных источников (Berthiller et al., 2007; Shephard, 2008; Сigiae, Prosen, 2009) известно от 200 до 300 видов плесневых грибов, продуцирующих более 150-200 токсических метаболитов. Безопасность специй, широко используемых в разных отраслях пищевой индустрии, является широко актуальной проблемой для многих как развивающихся, так и развитых стран. Специи и пряные травы должны соответствовать международным стандартным требованиям по безопасности и качеству с целью снижения рисков, связанных с их использованием в качестве ингредиентов в пищевой индустрии (Guargue,1977; Elshae, 2002).Целью настоящей работы является выявление степени контаминации специй (красный перец, черный перец и смесь пряных трав – сунели) мицелиальными грибами и проведение оценки риска загрязнения их микотоксинами. Սննդի արդյունաբերության տարբեր ճյուղերում օգտագործվող համեմունքների անվտանգությունն արդիական խնդիր է՝ ինչպես զարգացող, այնպես էլ զարգացած երկրների համար: Տվյալ ատենախոսությունը նվիրված է որոշ համեմունքները (կարմիր պղպեղ, սև պղպեղ և սունելի) աղտոտող միցելիալ սնկերի տեսակային կազմի հայտնաբերման, սնկերով աղտոտման աստիճանի վրա ազդող հիմնական գործոնների ուսումնասիրման, առավել շատ տարածված տեսակների տոքսիկության հայտնաբերման և նրանց կողմից աֆլատոքսին В1 և ստերիգմատոցիստինի արտադրման հարցերին: Սնկաբանական հետազոտության են ենթարկվել թարմ, չորացած, աղացած կարմիր պղպեղի, սև աղացած պղպեղի և սունելիի նմուշները: Համեմունքներն աղտոտող սնկերի տեսակային կազմի հետազոտման արդյունքում առանձնացվել են 2584 միցելիալ սնկերի իզոլատներ, որոնք նույնականացվել են որպես Zygomycetes և Deuteromycetes դասերից 34 տեսակ: Որպես տիպիկ աղտոտիչներ նշված են Aspergillus (14 տեսակ), Penicillium (10 տեսակ) ցեղերի ներկայացուցիչները, Mucor, Absidia, Alteranaria, Cladosporium, Stemphylium և Fusarium ցեղերը ներկայացված են 1-3 տեսակներով: Հետազոտված համեմունքների բոլոր նմուշներում առավել հաճախ հանդիպում են A. flavus և А. niger տեսակները: Safety of the spices used in different branches of the food industry, is an actual problem for many developing, and developed countries. This dissertation work is devoted to identification of specific structure of filamentous fungi, contaminating some spices (red pepper, black pepper and a mix of spicy herbs - suneli), studying of the major factors influencing extent of their pollution by fungi, determination of toxigenic potential of most often met types of fungi and a producing by them such mycotoxins as an aflatoxin of B1 and sterigmatocistin. Samples of fruit of red fresh, dried, ground pepper, ground black pepper, and a mix of spicy herbs – suneli were subjected to mycological research. As a result of the research of specific structure of filamentous fungi studied contaminating, it is isolated 2584 isolates the filamentous fungi identified as 34 species, from the classes Zygomycetes and Deuteromycetes. As typical contaminants Aspergillus (14 species), Penicillium (10 species) are noted as specimens, other genera – Mucor, Absidia, Alteranaria, Cladosporium, Stemphylium and Fusarium are presented by 1-3 species. High frequency of occurrence in all studied samples of spices types are A. flavus and A. niger. It is established that the extent of pollution micromicets in black, red pepper and suneli, in 92 % of the analysed samples of spices, exceeds maximum permissible values. Defining factor of degree of a contaminating of the studied spices are hygienic conditions of the environment in which are made collecting, drying, raw materials processing, transportation and storage of products.

    Item Type: Thesis (PhD)
    Additional Information: Որոշ համեմունքներն աղտոտող սնկերի տեսակային կազմը և տոքսիկությունը: Specific structure and toxicity of fungi contaminating some spices.
    Uncontrolled Keywords: Հովսեփյան Վարդուհի Վարդգեսի, Hovsepyan Varduhi
    Subjects: Biology
    Divisions: UNSPECIFIED
    Depositing User: NLA Circ. Dpt.
    Date Deposited: 16 Mar 2017 13:57
    Last Modified: 20 Mar 2017 10:58
    URI: http://etd.asj-oa.am/id/eprint/4301

    Actions (login required)

    View Item