Հայաստանի ատենախոսությունների բաց մատչելիության պահոց = Open Access Repository of the Armenian Electronic Theses and Dissertations (Armenian ETD-OA) = Репозиторий диссертаций Армении открытого доступа

Էխինոկոկոզի թրթուրային շրջանի ազդեցությունը խոշոր և մանր եղջերավոր կենդանիների մսի և ենթամթերքների սննդային արժեքի վրա

Խաչատրյան, Բագրատ Հմայակի (2014) Էխինոկոկոզի թրթուրային շրջանի ազդեցությունը խոշոր և մանր եղջերավոր կենդանիների մսի և ենթամթերքների սննդային արժեքի վրա. PhD thesis, Հայաստանի Հանրապետության Գիտությունների ազգային ակադեմիա.

[img]
Preview
PDF (Abstract)
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (748Kb) | Preview

    Abstract

    Ազգաμնակչության կյանքի մակարդակի μարձրացումը պահանջում է μարձրորակ սննդային մթերքների, հատկապես մսի արտադրության տեմպերի արագացում, քանի որ միսն ու մսամթերքները իրենց սննդային հատկություններով առավել լիակատար են համապատասխանում մարդու օրգանիզմի կենսաμանական պահանջներին: Անասնաμուծական մթերքներով μնակչության ապահովումը գյուղատնտեսության μնագավառում աշխատողների, այդ թվում նաև անասնաμույժների գլխավոր խնդիրներից մեկն է: Հայաստանում տավարաμուծությունը և ոչխարաμուծությունը անասնաμուծության կարևորագույն ճյուղերից են, քանի որ տավարի և ոչխարի միսը և ենթամթերքները իրենց համային հատկանիշներով և կալորիականությամμ ուրույն տեղ են զμաղեցնում մեր հանրության ճաշացանկում: Տավարի և ոչխարի մսեղիքները պարունակում են մարդու օրգանիզմի աճի ու կենսագործունեության համար անհրաժեշտ սպիտակուցները, ճարպերը, մակրո-միկրոտարրերը, վիտամինները և այլն: Սակայն տավարի և ոչխարի մսի արտադրության μարձրացման գործընթացում առկա են մի շարք խոչընդոտներ, որոնցից են տարμեր ինվազիոն հիվանդությունները, մասնավորապես էխինոկոկոզը: Այս հելմինթոզն ունի լայն տարածում ամμողջ աշխարհում, այդ թվում նաև Հայաստանի Հանրապետությունում՝ պատճառելով մեծ տնտեսական վնաս գյուղատնտեսությանը, թեթև արդյունաμերությանն ու առողջապահությանը: Էխինոկոկոզի խնդրին μազմաթիվ գիտական աշխատանքներ են նվիրել ինչպես հայ, այնպես էլ արտասահմանյան գիտնականները: Սակայն այդ աշխատանքների հեղինակները սահմանափակվել են միայն էխինոկոկոզի կողմից պատճառած տնտեսական վնասի, տարածվածության, օրգանիզմում տեղի ունեցող կազմաμանական, իմունո-կենսաքիմիական, սպիտակուցային փոխանակման խախտման, վիտամինների քանակական նվազման ուսումնասիրություններով: Առողջ և էխինոկոկոզով հիվանդ կենդանիներից ստացված սպանդային մթերքների կենսաμանական լիարժեքության տարμերության վերաμերյալ ոչինչ չի ասված: Ներկայումս սպանդային մթերքների նկատմամμ անասնաμուժական սանիտարական փորձաքննություն իրականացնելիս մասնագետները սահմանափակվում են անվտանգության հարցերով՝ անտեսելով այն հանգամանքը, որ մակաμույծներն իրենց կենսագործունեությամμ μավականաչափ μացասական ազդեցություն են թողնում մթերքի քիմիական կազմի վրա՝ իջեցնելով նրա սննդային արժեքը, կալորիականությունն ու կայունությունը պահմանման ժամանակ: Էխինոկոկի μշտերի ազդեցությունը տավարի և ոչխարի մսի և ենթամթերքների որակի վրա գրեթե ուսումնասիրված չէ: Основными отраслями животноводства в Армении является скотоводство и овцеводство. Благодаря прекрасным вкусовым качествам и высокой калорийности говядина и баранина пользуются большим спросом как на мировом рынке, так и среди населения Республики Армения. Однако увеличению производства качественной говядины и баранины препятствует ряд факторов, одним из которых является зараженность крупного рогатого скота и овец различными инвазионными возбудителями, в частности эхинококками. Эхинококкоз широко распространен во всем мире, в том числе и в нашей республике, причиняя большой экономический ущерб народному хозяйству. К сожалению, этот недуг предрасположен к распространению, поскольку в республике не осуществляются плановые мероприятия по борьбе с инвазионными заболеваниями сельскохозяйственных животных. Несмотря на возрастающий интерес к проблеме эхинококкоза и многочисленные научные работы, по сей день малоизученными остаются вопросы, связанные с пищевой ценностью и калорийностью мяса и субпродуктов при гельминтозах, в частности, при эхинококкозе. Употребление малопитательных мясных продуктов может привести к возникновению алиментарно-зависимых заболеваний. Многочисленные предварительные наблюдения показали, что в Республике Армения наибольшая зараженность эхинококкозом отмечается у крупного рогатого скота и овец, что и послужило основанием заняться изучением качественных показателей продуктов убоя именно этих видов животных. Для достижения указанной цели были поставлены следующие задачи: сравнительная характеристика мяса и субпродуктов здоровых и больных эхинококкозом животных органолептическими и лабораторными методами исследования; пищевая и биологическая ценность продуктов убоя зараженных животных; степень отрицательного воздействия данного гельминтоза на процесс созревания мяса и субпродуктов; прижизненная микробная загрязненность мяса, печени и легких при эхинококкозе крупного рогатого скота и овец. One of primary branches of animal husbandry is the cattle breeding and sheep breeding. Due to fine tasting features and high caloricity beef and mutton are in great demand both in the world market, and among the population of the Republic of Armenia. However, the increase in production of qualitative beef and mutton is interfered by a number of the factors one of which is the infection of cattle and sheep by various invasive diseases, in particular by echinococcosis. Echinococcosis is widespread around the world including our Republic, causing huge economic damage to national households. Unfortunately this disease is predisposed to distribution as in the Republic planned actions for fighting against invasive diseases of agricultural animals aren't carried out. Despite increasing interest to a problem of echinococcosis and the numerous scientific works, to this day the questions connected with food value and caloricity of meat and subproducts infected by helminthiasis, in particular by echinococcosis, are low-studied. After all the use of few nutritious meat products can lead to occurence of alimentary-dependent diseases. All the above menthioned defines actuality of a problem and need to be engaged in it. Numerous preliminary observations found out that in the Republic of Armenia the greatest contamination is noted by echinococcosis at cattle and sheep, as formed the basis to be engaged in studying of quality indicators of products of slaughter of these animal species. For decision of this goal we examined: Comparative characteristic of meat and offal of animals healthy and sick with echinococcosis by organoleptic and laboratory research methods The nutrition and biological value of products of slaughter of the infected animals Extent of negative impact of meat and offal Lifetime microbic impurity of meat, liver and lungs at echinococcosis of cattle and sheep.

    Item Type: Thesis (PhD)
    Additional Information: Влияние ларвального эхинококкоза на пищевую ценность мяса и субпродуктов крупного и мелкого рогатого скота. Influence of larval echinococcosis on the nutrition value of meat and subproducts of cattle and small ruminants.
    Uncontrolled Keywords: Хачатрян Баграт Амаякович, Khachatryan Bagrat Hmayaki
    Subjects: Veterinary
    Divisions: UNSPECIFIED
    Depositing User: NLA Circ. Dpt.
    Date Deposited: 21 Mar 2017 09:58
    Last Modified: 21 Mar 2017 14:05
    URI: http://etd.asj-oa.am/id/eprint/4321

    Actions (login required)

    View Item