Հայաստանի ատենախոսությունների բաց մատչելիության պահոց = Open Access Repository of the Armenian Electronic Theses and Dissertations (Armenian ETD-OA) = Репозиторий диссертаций Армении открытого доступа

Խաղողի մամլվածքից սննդային հավելումների արտադրության տեխնոլոգիայի մշակում

Սեդրակյան, Արա Մանվելի (2017) Խաղողի մամլվածքից սննդային հավելումների արտադրության տեխնոլոգիայի մշակում. PhD thesis, Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան.

[img]
Preview
PDF (Thesis)
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (19Mb) | Preview
    [img]
    Preview
    PDF (Abstract)
    Available under License Creative Commons Attribution.

    Download (3171Kb) | Preview

      Abstract

      Գիտատեխնիկական առաջընթացի զարգացումը հանգեցրել է ֆիզիկական աշխատանքի նվազմանը և քիչ շարժուն ապրելակերպի հետ առնչվող գործունեության տեսակների ավելացմանը, ինչի հետևանքով մարդկանց մոտ աճել են սիրտանոթային և նյարդային խանգարումները, ճարպակալումը, հիպերտոնիան, իմունիտետի նվազումը: Մարդու առողջության, աշխատունակության և կյանքի տևողության պաշտպանության համար անհրաժեշտ է պահպանել ռացիոնալ սննդի սկզբունքները: Ընդ որում, սննդամթերքը պետք է պարունակի անհրաժեշտ քանակության բնական սննդարար նյութեր, այդ թվում մարդու նյութափոխանակության և կենսական ֆունկցիաների նորմալ իրականացման համար անհրաժեշտ միկրոնուտրիենտներ: Ինչպես վկայում է համաշխարհային և հայրենական փորձը, սովորական սննդակարգի մեջ վիտամինների, հանքային նյութերի, բջջանյութերի անբավարար քանակությունը լրացնելու արդյունավետ եղանակներից մեկը նշված սննդարար նյութերով ամենօրյա սպառման սննդամթերքի՝ մասնավորապես հացամթերքի, հարստացումն է: Հացը առավել շատ օգտագործվող սննդամթերք է, այդ իսկ պատճառով նրա բաղադրության մեջ օգտակար բաղադրիչների ներմուծումը կարող է էականորեն ազդել մարդու առողջության վրա: Սննդարար բուսական փոշիների ստացման կարևոր աղբյուրներից մեկը, որի բաղադրության մեջ մտնում են մինչև 20% բջջանյութ և 5-8% պեկտինային նյութեր, հանդիսանում է խաղողի մամլվածքը (գործնականում օգտագործվում է կնճեռ տերմինը), որը գործնականում առաջնային գինեգործական ձեռնարկություններում չի վերամշակվում, հիմնականում օգտագործվում է որպես պարարտանյութ և անասնակեր: Հաշվի առնելով վերոհիշյալը, խաղողի կնճեռի քիմիական բաղադրության համալիր հետազոտումը և դրանց վերամշակման մթերքների ստացման տեխնոլոգիայի մշակումը համարվում է արդիական խնդիր: Հետազոտության նպատակն է խաղողի կնճեռից սննդային փոշիների ստացման տեխնոլոգիայի կատարելագործումը և այդ փոշիների հավելումով ֆունկցիոնալ նշանակության նոր հացատեսակի ստացման տեխնոլոգիայի մշակումն է: Научно-технический прогресс всегда приводит к снижению физической активности среди людей. В результате, увеличились случаи таких болезней, как сердечно-сосудистые заболевания, нервные расстройства, ожирение, гипертония и снижение иммунитета. В целях защиты здоровья человека необходимо поддерживать рациональные принципы питания. Кроме того, пища должна содержать необходимое количество натуральных питательных веществ. Согласно международному и отечественному опыту, одим из эффективных способов дополнения недостаточного количество витаминов, минеральных и питательных веществ является их добавления в повседневно потребляемый продукт. Питательные добавки из виноградной выжимки могут быть источником питательных веществ. На фабриках виноградная выжимка практически не обрабатывается, в основном используется как удобрение и корм. Следовательно, исследование химического состава виноградной выжимки является актуальной проблемой. Среди целей исследовательской работы можно отметить: изучение влияния кукурузного крахмала на эффективность обычной сушки экстрагированных экстрактов из виноградных выжимок; совершенствование технологии получения пищевого порошка из виноградной выжимки красных и белых сортов; Изучение химического состава пищевых порошков из виноградной выжимки красных и белых сортов, определение их параметров безопасности; Изучение возможности использования пищевых добавок из виноградной выжимки в производстве хлебобулочных изделий. В качестве научной инновации были предложены: Теоретически обоснована и экспериментально доказана эффективность использования виноградных порошков и сухих экстрактов в технологии выпечки хлеба профилактического назначения. Было установлено, что импортированный кукурузный крахмал в экстракт из виноградной выжимки приводит к распределению влаги и сокращает длительность процесса сушки. Положительное влияние частиц порошка и высушенных экстрактов на виноградную выжимку определялось повышающейся подземной силой дрожжей. Установлена оптимальная дозировка порошка из виноградных выжимок и сухих экстрактов для производства хлеба. Scientific technical progress has led to reduction of physical activity among people. As a result of which, cases of some diseases have increased, such as cardiovascular diseases, nervous disorders, obesity, hypertension and immunity decrease. In order to protect human health, enhance work capacity and prolong lifespan it is necessary to maintain rational food principles. In addition, food should contain the necessary amount of natural nutrients. According to the global and domestic experience, one of the effective ways to supplement the inadequate amount of vitamins, minerals and nutrients, that is to use daily consumption food containing such nutrients like bakery products. Nutrient supplements from grape frown can be the source of nutritional food. In factories, grape frown is not practically processed, mainly it is used as fertilizer and forage. As given above, the research of the chemical composition of grape straw, the development of the methods of their recycling products is a topical issue. Among the goals of the research work are: To study the effects of the main technological standards on the effectiveness of conventional drying process of red and white grape frowns. To study the effect of corn starch on the effectiveness of conventional drying of extracted extracts from grape frown; Improving the technology of obtaining food powder from grape stems of red and white varieties; To examine the chemical composition of food powder from the grape straw of red and white varieties, determine their safety parameters; Examine the possibility of using food additives from grape straw in the production of bakery products. As discussed above, the research of the chemical composition of grape straw is a topical issue. As a scientific innovation some points were offered: It was theoretically substantiated and experimentally proved the effectiveness of grape frown powder and dry extracts in the prophylactic technology of baking. It has been established that the importation of corn starch with grain-fed structure leads to the re-distribution of moisture in the liquid extract of grape straw and stimulates the reduction of duration of the drying process.

      Item Type: Thesis (PhD)
      Additional Information: Разработка технологии производства пищевых добавок из виноградной выжимки. Development of food supplement production technology from grape frown.
      Uncontrolled Keywords: Седракян Ара Манвелович, Sedrakyan Ara
      Subjects: Mechanical Engineering and Machine Science
      Divisions: UNSPECIFIED
      Depositing User: NLA Circ. Dpt.
      Date Deposited: 16 Jan 2018 15:29
      Last Modified: 16 Jan 2018 15:29
      URI: http://etd.asj-oa.am/id/eprint/6360

      Actions (login required)

      View Item